Czas na suszone grzyby – wybieramy suszarkę do owoców, warzyw i grzybów

Koniec lata i jesień to tradycyjnie pora zbierania grzybów, a jeśli grzyby to najlepiej przechowywać je w postaci wysuszonej. Tradycyjne metody suszenia grzybów na nitce nad kuchnią praktycznie odeszły już do historii. Nowoczesne elektryczne, indukcyjne czy gazowe kuchnie nie zapewniają wystarczającej ilości ciepła, aby wysuszyć grzyby czy zioła, czy owoce i warzywa. Wykorzystanie piekarnika do suszenia także mija się z celem. Duża moc i wielogodzinna praca piekarnika mogłaby narazić użytkownika na koszty znacznie przewyższające wartość suszonych w ten sposób produktów. Na szczęście jest rozwiązanie, które w prosty, wygodny i wydajny sposób pozwala na suszenie owoców warzyw, czy właśnie grzybów. Są nim elektryczne suszarki do owoców, warzyw i grzybów.

Czas na suszone grzyby – wybieramy suszarkę do owoców, warzyw i grzybów

Urządzenia tego typu dostępne są praktycznie w każdym sklepie z elektroniką użytkową i sprzętem AGD. Ceny suszarek zaczynają się już od około 80 PLN i w zależności od modelu i producenta oferują różne pojemności suszenia oraz dodatkowe funkcje.

Najtańsze modele mogą mieć zaledwie 3 „piętra” z sit na których układamy produkty do suszenia. Ich obsługa jest banalnie prosta. Wystarczy ułożyć produkty na sitach i włączyć zasilanie. Wybierając suszarkę warto, zwłaszcza jeśli ma nam służyć długie lata warto zainwestować w modele nieco bardziej rozbudowane, z większą liczbą przydatnych funkcji.

Czas na suszone grzyby – wybieramy suszarkę do owoców, warzyw i grzybów

Na co warto zwrócić uwagę wybierając suszarkę do warzyw, owoców i grzybów:

1. Regulowana temperatura suszenia

Dzięki tej funkcji można precyzyjnie ustawić temperaturę suszenia produktów. Dzięki temu możemy bardziej wilgotne produkty suszyć w wyższej temperaturze, a pod koniec proecesu suszenia ją obniżyć. Najczęściej suszarki wyposażone są w możliwość regulacji temperatury od około 30°C do około 70°C. Regulacja może być płynna, lub skokowa.

Czas na suszone grzyby – wybieramy suszarkę do owoców, warzyw i grzybów

2. Wymuszony obieg powietrza

Dzięki wyposażeniu suszarki w wentylator wymuszony obieg powietrza wewnątrz suszarki sprawia, że owoce, warzywa czy grzyby są równomiernie suszone. Warto upewnić się, że w konstrukcji urządzenia zastosowano cichy silnik oraz gumowe nóżki zmniejszające przenoszenie się hałasu na blat na którym stoi suszarka.

3. Wyłącznik czasowy – timer

Suszenie produktów to proces dość długotrwały, może trwać kilka czy nawet kilkanaście godzin. Aby zapewnić prawidłowe parametry suszenia warto aby suszarka wyposażona była w timer umożliwiający sterowanie czasem trwania procesu suszenia. Dzięki temu użytkownik może ustawić pożądany czas i zająć się swoimi sprawami. Wyłącznik czasowy zadba o wyłączenie urządzenia po zadanym czasie. Najczęściej suszarki mają wyłącznik czasowy pozwalający ustawić czas pracy do około 20 godzin.

Czas na suszone grzyby – wybieramy suszarkę do owoców, warzyw i grzybów

4. Możliwość powiększania o dodatkowe sita

Choć na rynku są modele suszarek wyposażone niekiedy aż w dwanaście sit, na przykład model Concept SO1025 XXL, to w większości urządzeń są 4 – 5 sita. Warto w takim wypadku mieć możliwość dokupienia dodatkowych sit, zwiększających pojemność urządzenia. Możliwość zakupu sit przyda się także jeśli uszkodzimy któreś z nich, na przykład podczas mycia.

Czas na suszone grzyby – wybieramy suszarkę do owoców, warzyw i grzybów

5. Zabezpieczenia przed przegrzaniem

Suszarka do warzyw i owoców, powinna być wyposażona w zabezpieczenia przed przegrzaniem. Dzięki nim nie dopuścimy do uszkodzenia sprzętu, które może spowodować przekroczenie temperatury suszenia, na przykład przy zbyt gęstym ułożeniu suszonych produktów.

Znajdź najniższe ceny na suszarki do owoców warzyw i grzybów